Huawei влиза в режим на „оцеляване“

Вашингтон въведе ново правило, поставящо китайската компания в риск

Huawei влиза в режим на „оцеляване“
1412 ~ 2 мин. четене
Оцеляването е ключовата дума за нас в момента. Това каза ротационният председател на Huawei Го Пинг по поводи последните действия на САЩ, насочени срещу компанията. В медийно изявление в понеделник китайският гигант заяви, че „категорично се противопоставя“ на новото правило на Вашингтон, допълва CNBC. 

Миналата седмица САЩ наложиха нови правила за използване на американски компоненти за направата на чипове от чуждестранни производители, според което тези фирми трябва да получат лиценз преди да им бъде да разрешено да продават полупроводници на Huawei. 

Това може да нанесе голям удар на китайския гигант, тъй като правилото ще засегне например тайванския производител на чипове TSMC, който е основен източник на полупроводници за смартфоните и мрежовите съоръжения на Huawei. Търсенето на алтернативен доставчик на чипове поставя под риск милиарди долари приходи за шампиона на Китай. 

„Съединените щати използват своите собствени технологични сили, за да смажат компаниите извън собствените си граници“, коментират от Huawei в свое изявление. В нето се казва още, че стъпката идва, за да подкопае доверието в международните компании, но че „в крайна сметка това ще навреди на американските интереси “. 

Според Го сегашният ход на САЩ в дългосрочен план всъщност ще разклати доверието в използването на американски технологии, ескалирайки конфликта в световната индустрия и в крайна сметка ще се обърне като бумеранг обратно срещу тях. 

По думите на Го Huawei е похарчил 18.7 милиарда долара за стоки от американски доставчици миналата година и „ще продължи да купува“ от тях, ако Вашингтон разреши.

Той признава, че бизнесът на Huawei „неизбежно ще бъде повлиян“ от новото американско правило, което има за цел да ограничи износа на чипове за китайската технологична компания. Въпреки това, подчертава председателят, предизвикателствата през миналата година за помогнали на корпорацията да се бронира по-плътно и „ние сме сигурни, че скоро ще намерим решения“, 

Го заяви още, че компанията засега не разполага с потенциално решение на правилото за износ на чипове и отказа да дава финансови прогнози.

Коментари: 0