SpaceX планира да прати хора в космоса за първи път досега

Историческото събитие се планира в условията на коронавирусна пандемия

SpaceX планира да прати хора в космоса за първи път досега

Астронавтите Боб Бенкън и Дъг Хърли

Снимка: SpaceX

2114 ~ 2 мин. четене
SpaceX е само на девет дни от най-значимото космическо изстрелване в историята на компанията на Илон Мъск. Компанията потвърди, че планира на 27 май да изведе в космоса капсула с двама астронавти на НАСА, които да се отправят към Международната космическа станция, предава CNBC, уточнявайки, че това ще стане с ракетата Crew Dragon. 

SpaceX планираше да пусне още 60 спътника Starlink през тази седмица, но заради настъпваща тропическа буря, компанията реши да забави сателитната мисия и вместо това да се съсредоточи върху мисията Demo-2.

Както подсказва името му, Demo-2 ще бъде вторият път, когато SpaceX пуска капсулата Crew Dragon към космическата станция. Но Demo-1 миналата година обаче нямаше човешки екипаж на борда.

Астронавтите на НАСА, които ще участват в мисията, са Боб Бенкън и Дъг Хърли. Demo-2 е приоритет както за НАСА, така и за SpaceX, като агенцията счита, че това е „мисия от съществено значение“ дори по време на пандемията на коронавирус. 

Администраторът на НАСА Джим Бриденстийн по-рано този месец обоснова решението тя да се случи сега, казвайки, че „имаме нужда от достъп до Международната космическа станция от Съединените американски щати“. В момента има само един астронавт на НАСА на борда на МКС.

НАСА помогна за финансирането на развитието на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX по програмата Commercial Crew, която дойде като заместител на Space Shuttle на агенцията, затворена през 2011 г. Досега SpaceX е получила над 3.1 милиарда долара по нея за разработването на Crew Dragon. Изчисленията сочат, че програмата ще спести на данъкоплатците между 20 и 30 милиарда долара в сравнение с предишните планове на НАСА.

Събитието по изстрелването на ракетата с астронавти на борда се очакваше с голямо нетърпение. Хиляди хора бе планирано да присъстват на място, за да гледат историческото изстрелване. Заради коронавируса сега това няма да е възможно, затова НАСА е предвидила излъчване онлайн. 

Коментари: 0