IKEA инвестира в най-голямата фабрика за батерии в Европа

Разговорите са във финална фаза

IKEA инвестира в най-голямата фабрика за батерии в Европа

Снимка: Wikipedia

2189 ~ 1 мин. четене
IKEA е във финален етапи на разговорите с Northvolt за участие в набирането на средства за стартиране на фабриката за батерии, заяви най-големият търговец на мебели в света.

Шведската Northvolt търси да набере 1,5 млрд. евро, разпределени по равно между дълг и собствен капитал, и поиска от Европейската инвестиционна банка 350 млн. евро заем.

„Този ​​проект е много, много интересен и изцяло в съответствие с инвестициите за устойчивост, които правим за бъдещето“, каза Даниела Рогошич, говорителка на Ingka Group, която притежава повечето магазини на IKEA по света.

"Все още сме във финалната фаза на диалога", каза тя в сряда.

IKEA се състои от редица компании и фондации. Рогошич заяви, че преговарящият за инвестицията е фондация Stichting IMAS, която управлява финансови активи от името на фондацията Stichting INGKA, която притежава Ingka Group. Тя отказа да даде повече подробности.

Northvolt, основана от бившия висш кадър на Tesla Питър Карлсон, се опитва да набере 3 милиарда евро за изграждането на най-големия завод за батерии в Европа - в Швеция. Проектът конкурира пряко американската Gigafactory на Tesla.
Коментари: 0