Икономиката на труда и анализ на взаимовръзките донесоха Нобел на трима

Работата на тазгодишните лауреати е отприщила емпирична революция в социалните науки, твърдят от Нобеловия комитет

Икономиката на труда и анализ на взаимовръзките донесоха Нобел на трима

Снимка: Нобелов комитет

456 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нобеловата награда за икономика за 2021 г. беше присъдена на Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс, съобщиха от Нобеловия комитет.

Роденият в Канада Кард получава половината от наградата за "емпиричния си принос към икономиката на труда". Ангрист и Имбенс си поделят поравно другата половина за – "методологическия принос към анализите на каузалните взаимовръзки".

Тазгодишните лауреати за икономически науки показаха, че много от големите въпроси на обществото могат да получат отговор. Решението им e да използват природни експерименти – ситуации, които се зараждат в реалния живот. Работата им е отприщила емпирична революция в социалните науки", се казва на страницата на Нобеловите награди в Twitter.

Общият размер на Нобеловата награда във всяка номинация през 2021 г. е 10 милиона шведски крони (1.145 млн. долара).

Миналата година американците Пол Милгром и Робърт Уилсън получиха Нобелова награда за икономика за "подобряване на теорията на търговете и изобретяване на нови формати за търгове". През цялата история на Нобеловите награди по икономика (от 1969 г.) вече са отбелязвани изследвания на тръжната теория и проектирането на икономическите механизми: през 1996 г. Уилям Викри става лауреат, през 2007 г. – Леонид Гурвич, Роджър Майърсън и Ерик Маскин, а през 2012 г. – Алвин Рот (всички те са американци).

Тази година Нобеловата седмица започна на 4 октомври, понеделник. Вече са обявени носителите на наградата по физиология и медицина, химия, литература, физика.

Наградата за икономика не е в оригиналния списък на даваните от началото на 20 в. награди за точни науки, литература и мир, а е добавена чрез дарение от централната банка на Швеция за 300-годишнината ѝ през 1969 г.

Подкрепи Economic.bg