VW отлага решението за гигафабриката в Източна Европа

Няколко страни в региона се борят за бъдещия завод на гиганта

VW отлага решението за гигафабриката в Източна Европа

Снимка: Unsplash

3356 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-големият европейски производител на автомобили Volkswagen отлага вземането на решение за това къде ще позиционира планираната в Източна Европа гигафабрика за акумулаторни батерии за електрически превозни средства. Германският гигант трябваше да обяви локацията до края на тази година, но сега вече се очаква да направи това през първата половина на 2022 г. 

По-рано тази година Volkswagen очерта планове за изграждане на шест големи фабрики в цяла Европа до края на десетилетието. Унгария, Полша, Словакия и Чехия се очертаха като водещи кандидати за домакинство на една от тях.

Днес компанията заяви, че не се е отметнала от обещанието си, но че все още има нужда от анализ на пазара.

Това, което трябва да се вземе под внимание при подобно решение, са съответните условия на страната, икономическата среда, стратегията за електронна мобилност и рамката за субсидиране, което отнема време“, каза говорител на компанията.

Той добави, че главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Диес и Томас Шмал, член на борда, отговарящ за технологиите, са били на посещение в Чехия за обсъждане на стратегията за електрификация на страната и бизнес климата там. Предстоят такива визити и в други страни. 

С идеята за ускорено изграждане на множество гигафабрики Volkswagen се опитва да изпревари пионера при електромобилите Tesla. Компанията на Илон Мъск вече започна силно да се налага на пазара в Европа, като скоро се очаква да отвори завода си в Германия. 

Подкрепи Economic.bg