Има ли светлина в тунела за Гърция?

Орязване на дълга ще има, но при твърд ангажимент за реформи, смята финансистът Бисер Манолов

Има ли светлина в тунела за Гърция?
1112 ~ 2 мин. четене

От началото на годината темата за Гърция отново стана актуална. Какво се случва всъщност с южните ни съседи? 

През седмицата предстои среща между шефа на МВФ Кристин Лагард и германския канцлер Ангела Меркел.  Гърците категорично искат да отпадне политиката на ограничения наложена от така наречената „Тройка“ включваща МВФ, Европейската централна банка и ЕС.

Само да припомня, че през месец юни 2015 година бе подписана спасителна програма в размер на 86 млрд. евро между Гърция и кредиторите й. Според нея след 2018 година страната ще трябва да поддържа 3.5% първичен бюджетен излишък в продължение на десет години. Първичният бюджетен излишък се формира от  разликата между правителствените приходи и разходи като се изключват разходите  по  обслужване на държавния дълг.  Позицията на МВФ е, че европейските кредитори на Гърция трябва да приемат първичен бюджетен излишък в размер на 1.5% и също така трябва да се съгласят с ново орязване на колосалния гръцки държавен дълг. 

Това към настоящия момент е неприемливо най-вече за Германия, която се явява най-големият кредитор на Гърция. Действително гръцкият народ претърпя значителни лишения, а икономическата перспектива е повече от мрачна. 

Към настоящия момент безработицата надхвърля 22%. Повече от 50% от гръцките работещи не плащат подоходни данъци, тъй като са на минимална работна заплата. В останалите държави-членки на еврозоната този процент е 8.  

Най-драматична продължава да бъде пенсионната реформа. Около 43% от гръцките пенсионери живеят с 660 евро на месец. За пенсионерите от държавите-членки на еврозоната тази сума е около 2 000 евро. Казано в прав текст, светлина в тунела през следващите две години за Гърция няма.

Без МВФ сделка за Гърция няма да има, но това е малко вероятно. Орязване на гръцкия дълг ще има, но трябва да се знае, че това няма да стане, ако южните ни съседи не поемат твърди ангажименти за бюджетни реформи. 

Големият проблем е, че Гърция е изправена пред нова политическа криза. Правителството на Ципрас губи тотално почва под краката си. А спомняте ли си с какви патетични речи дойде на власт? А на какви битки с кредиторите бе готов, само и само да бъде избран? Но в неговия конкретен случай е изключително валидна поговорката:“Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая“. 

Нали си спомняте, че даже в един момент в Гърция се говореше за напускане на еврозоната. И какво стана?  В края на краищата, не можеш да си правиш бюджет с парите на другите европейски държави и никой да не те държи отговорен за това. 

Между другото, аз съм изключително позитивен за Гърция в дългосрочен план.  Рано или късно нещата ще поемат по пътя на реформата. 

А какво означава реформа ли? Според мен това означава такова управление на публичните системи, което да намали количествените и качествените дефицити. Определението не е сложно, просто го осмислете. 
Подкрепи Economic.bg