Индустриална зона в пустинята

Руски проект открива близо 80 000 работни места в Египет

Индустриална зона в пустинята
Автор: Александра Сотирова

През декември 2018 г. в Египет ще започне работа в руска индустриална зона. През август 2017 г. ще бъде създадена управляваща компания Russian Industrial Zone in Egypt, а в края на годината ще започне проектиране на първата фаза на зоната с размер 80 хектара. По предварителни изчисления, до 2035 г. в строителството на инфраструктурата в Египет ще бъдат инвестирани $4,596 млрд.

Припомняме, че меморандумът за създаване на руска индустриална зона в Египет бе подписан през февруари тази година. Проектът представлява създаването на особена зона с облекчен данъчен режим за руските дружества. Руската индустриална зона ще заема 2000 хектара в източната част на свободната икономическа зона Порт Саид. Тематичната област осигурява локация на руските промишлени предприятия от тежката промишленост, автомобилостроенето, нефтохимията, енергетиката, медицината и строителните материали. В бъдеще в района се предвижда изграждането и на пристанище.

Резиденти на руската индустриална зона в Египет може да станат "Газпром нефт", КамАЗ, УАЗ, Renault, Татнефть, Интер РАО, Трансмашхолдинг” и др. компании. Сред компаниите, които желаят да започнат производство в египетската индустриалната зона, са строителните фирми „Мортон” и „Метпром”, според представянето на министерството.

Очаква се, че приходите от дейностите на пребиваващите в промишлената зона компании ще достигнат $11,6 милиарда евро и тя ще създаде около 77 600 работни места. Според Руската федерация, компаниите в зоната ще имат възможност да излязат на пазара в Африка и Близкия Изток и ще могат да заемат стратегическо положение на Египетския пазар, съобщава "Комерсант".

Коментари: 0