ING съкращава 7000 служители, инвестира в нова дигитална платформа

Целта е по-ефективната й работа, ще се спестяват по 900 млн. евро годишно

ING съкращава 7000 служители, инвестира в нова дигитална платформа

Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep планира да съкрати 7000 работни места и да инвестира по-сериозно в цифровите си платформи в опит да постигне годишни икономии от 900 млн. евро до 2021 г., съобщава CNBC.

Съкращенията обаче няма да засегнат сериозно компанията, тъй като представляват по-малко от 12% от 52-те хил. служители. Почти 1000 от съкращенията се очаква да се случат при различни доставчици на дружеството.

Въпреки че други банки обявиха масови съкращения в офисите си, в опит да увеличат рентабилността, ING заявиха, че съкращенията се дължат отчасти на комбинирането на технологичните й платформи и центровете за управление на риска. С този ход дружеството се стреми да се справи и с регулаторната тежест и ниските лихви.   

От компанията смятат да инвестират 800 млн. евро в своята технологична платформа, която ще се разпространява през следващите 5 години на пазарите в Испания, Италия, Франция, Австрия и Чехия.

ING постигна успех, особено в Германия, с бизнес модела си фокусиран върху поддържането на минимално физическо присъствие и осъществяване бизнеса си на дребно изцяло онлайн. Така банката спечели част от клиентите на Deutsche Bank.

Най-големи са съкращенита в Холандия и Бенелюкс. Очаква се да бъдат освободени 3500 служители в Белгия и 2300 в Холандия. Компанията се обединява с дъщерната си Record Bank, която е втората по големина в продажбите на дребно в Белгия.

ING планира да похарчи 1,1 млрд. евро под формата на такси и неустойки, повечето от които ще са през следващото тримесечие.

Коментари: 0