Intel купува компания за безпилотни технологии за $15 млрд.

Mobileye е един от най-атрактивните разработчици на софтуер за автономните автомобили

Intel купува компания за безпилотни технологии за $15 млрд.
620 ~ 1 мин. четене

Американският технологичен гигант Intel купува израелската компания за безпилотни технологии Mobileye за 15.3 млрд. долара или 63.54 долара за акция. Това е най-голямото придобиване в технологичния сектор на Израел.

Mobileye е един от най-атрактивните разработчици на софтуер за автономните автомобили в световен мащаб, а пазарната й капитализация е около 10 млрд. долара. В компанията работят 660 души и има нетни приходи от 173 млн. долара през миналата година, съобщава Reuters.

От Intel обявиха, че очакват сделката да приключи в рамките на следващите девет месеца. Придобиването е провокирано от идеята на технологичният гигант да стане един от водещите фактори в разработването на самоуправляващи автомобили в индустрията.

Двете компании работят по проект за немския производител BMW. Очаква се през втората втората част на годината 40 автономни автомобили да бъдат готови за тестово шофиране. В същото време Mobileye си партнира с Intel за неговото пето поколение чипове, които ще бъдат използвани в напълно автономни превозни средства, планирани за 2021 г.

Подкрепи Economic.bg