Интересът към iPhone в Китай се пробужда през март

Компанията е доставила 2.5 млн. смартфона след критичния февруари

Интересът към iPhone в Китай се пробужда през март

Снимка: БТА

576 ~ 2 мин. четене
Apple е доставила около 2.5 милиона смартфона в Китай през март – признак за леко възстановяване след един от най-лошите месеци в страната, сочат данните на правителството, цитирани от Reuters. За сравненение през февруари компанията е доставила приблизително 500 хил. iPhone-а. 

Компаниите се надяват на силно възстановяване на търсенето в Китай, където коронавирусът отшумява, но на фона на масовото му разпространение в чужбина. Глобалната икономика е поставена на прага на дълбока рецесия.

По данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии (CAICT) доставените през март мобилни телефони в Китай възлизат на 21 милиона единици. Това е над трикратно увеличение спрямо февруарските данни, но все още приблизително с 20% по-малко спрямо март 2019 г. 

Китайските търговци на дребно до голяма степен възобновиха дейността си в началото на март, след като получиха зелена светлина за това. Вирусът блокира икономиката на страната в началото на годината, като доставките на електроника също пострадаха значително. 

Много производители на смартфони сега се надяват, че продажбите в Китай могат да балансират спада на задграничните пазари през идните месеци. По думите на изпълнителния директор на Xiaomi например китайският пазар в края на март изглежда възстановен до около 80% спрямо нормалните си нива. 

По-рано този месец няколко китайски онлайн търговци на дребно намалиха цените на моделите iPhone 11. Това стана възможно благодарение на решението на Apple да позволи на продавачите в Китай да предлагат отстъпки, за да стимулират търсенето.

Apple предстои да обяви тримесечните си финансови резултати на 30 април. По-рано, именно заради удара на коронавируса, компанията предупреди, че едва ли ще постигне предварителните си цели. Сега, след като пандемията се разпростря в световен мащаб, опасенията изглежда ще продължат и през идните месеци. 

Подкрепи Economic.bg