\"Ислямска държава\" заплаши САЩ с атентати в САЩ заради решението за Ерусалим

Групировката, която загуби териториите си, направи видео послание, разказващо за готвеното отмъщение

\
"Ислямска държава" заплаши да извърши нападения на територията на САЩ като отмъщение за решението на администрацията на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс, като цитира изявление на групировката в социалната мрежа Телеграм.

Посланието е озаглавено "Чакайте ни" и "Ислямска държава в Манхатън". В него групировката заявява, че ще извърши атаки, и показва снимки на "Таймс скуеър" в Ню Йорк, както и снимка, на която изглежда се виждат жилетка с експлозиви и детонатор.

"Ще проведем още операции на ваша земя, до последния час, и ще ви изгорим с пламъците на война, която вие започнахте в Ирак, Йемен, Либия, Сирия и Афганистан. Само почакайте", гласи текстът. 

"Признаването от страна на вашето куче Тръмп на Ерусалим за столица на Израел ще ни накара да признаем експлозивите за столица на вашата страна", се казва още в посланието.

САЩ предизвикаха силен гняв в арабския свят с решението си за Ерусалим. Оспорваният град, свещен за евреи, християни и мюсюлмани, от десетилетия е в центъра на израелско-палестинския конфликт, припомня Ройтерс.

Силите, които се борят с "Ислямска държава" в Ирак и в Сирия, очакват групировката да премине към партизанска тактика, след като загуби контролираните от нея територии.

Припомняме, че само преди дни атентатор-камикадзе, вдъхновен от ИДИЛ, се взриви със самоделна бомба съвсем близо до "Таймс скуеър" в Ню Йорк, като рани няколко човека. 
Коментари: 0