Италианско селце плаща за жители

Общината ще ви даде и средства да започнете собствен бизнес

Италианско селце плаща за жители

Снимка: Wikipedia

Вече сте чували за села в Италия, които предлагат изоставени къщи на цена от 1 евро. Какво ще кажете обаче за селце, което иска да ви плати да се преместите там и да започнете свой собствен бизнес? Да, това е идеята на властите в Санто Стефано ди Сесанио, което се намира в в южноиталианската провинция Акуила, регион Абруцо.

Ние не продаваме нищо на никого. Просто искаме да дадем възможност селото да продължи да живее", казва кметът Фабио Сантавица пред CNN Travel.

Населеното място е малко, но със средновековна история. Жителите са едва 115 като половината от тях са пенсионери, а по-малко от 20 са на възраст под 13 години. Но Сантавица казва, че броят на целогодишните жители е между 60 и 70 души.

Ето защо Общинският съвет е взел решение в продължение на три години да плаща на новите жители до 8000 евро годишно. Освен това ще има и еднократна помощ до 20 000 евро, която ще трябва да се използва за започване на бизнес на територията на селото.

Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 40 години и да не живеят в района около Санто Стефано. Те трябва да са или жители на Италия и граждани на ЕС, или да притежават правото да останат на територията на Съюза за неопределен период от време. Ако те вече живеят в Италия, трябва да идват от район с повече от 2000 жители и трябва да останат в селото най-малко пет години.

Новите жители ще получат и имот, в който да пребивават, срещу „символичен“ наем. Каква ще е конкретната цена на наема обаче все още не е ясна. До момента около 1500 души вече са кандидатствали по схемата, която е стартирала на 15 октомври.

Коментари: 0