Италианското село на столетниците

В Ачароли живеят 1000 души, много от които над 100 годишни

Италианското село на столетниците
4916 ~ 1 мин. четене

Учени започнаха да изследват италианско село с голям брой столетници. В Ачароли живеят 1000 души, много от които са над 100 години, предава БНТ. 

Ачароли се намира в южна Италия, на 70 километра от Салерно. Селото е известно с жителите си дълголетници, които са и в добро здраве.

Сред тях е 94-годишният Джузепе Васоло, който разказва, че много често излиза навън и се опитва да си намира работа. "Работя един час в градината и прекарвам времето с жена ми", споделя той, като допълва, че не мисли за лоши неща.

"Тези старци водят активен социален живот. Живеят спокойно и се хранят със здравословни храни, с малко мазнини. Също така много се движат. Болести като Алцхаймер са много редки в тази област, докато в големите градове от нея страда всеки трети възрастен човек", казва Сарваторе ди Сома, професор в университета Ла Сапиенца в Рим.

Голям брой от мъжете в Ачароли се изхранват като рибари. Хората в селото произвеждат сами продуктите си.

93-годишната  жителка Амина Федуло разказва, че вече е уморително да готви за съпруга си и едва има сили да се храни. За разлика от нея Антонио Васало, който е на 101 години, е категоричен, че животът му не се е променил: "Ям добре, спя и разговарям", допълва той.

."Чувствам се млада. Ако краката ми бяха добре, сигурна съм, че щях да мога отново да се омъжа", шеговито отговаря 93-годишна жителка на Ачароли Амина Федуло,

Подкрепи Economic.bg