Италия влага още €8 млрд. в повторно затворената си икономика

Правителството прави и данъчни отстъпки на затворените фирми

Италия влага още €8 млрд. в повторно затворената си икономика

Снимка: БТА

Италианското правителство одобри четвърти пакет стимули в подкрепа на бизнеса, засегнат от най-новите ограничения за овладяване на коронавируса в страната. Пакетът е на стойност 8 млрд. евро, се казва в изявление, публикувано в понеделник и цитирано от Bloomberg.

В помощ на затворения бизнес Италия впряга няколко инструмента. Правителството взе решение да отложи крайния срок за плащане на данъците на фирмите със спряна дейност заради ограниченията и разширява програмата си за обезщетяване на служителите в туризма и културата.

Припомняме, че данъчна отсрочка искат и бизнес асоциациите в България за секторите, които бяха принудени да затворят заради новата рестриктивна заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Цяла Европа се бори с овладяването както на здравната, така и на икономическата кризи. Италия - третата по големина икономика в еврозоната – обаче е и една от тези с най-голям дълг в света.

Парламентът на страната този месец подкрепи искането на правителството да набъбне бюджетният дефицит с 8 млрд. евро, за да финансира допълнителните мерки за облекчение на ефекта от коронакризата.

Bloomberg Economics изчислява, че икономиката ще намалее с 1.8% през последните три месеца на годината, ако настоящите ограничения не се променят. Това е несравнимо с 13% спад през второто тримесечие, когато бе въведен значително по-тежък локдаун.

Премиерът Джузепе Конте одобри 100 млрд. евро стимули за предоставяне на подкрепа по време на първата вълна на пандемията през пролетта. Всички допълнителни разходи ще изпратят дълга над 160% от БВП до края на годината.

Коментари: 0