Италия избира парламент днес

Вижте кои са ключовите играчи

Италия избира парламент днес

Бюлетините за вота

Снимка: БТА

592 ~ 3 мин. четене
Днес в Италия се произвеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46,6 милиона италианци, а за Сенат - 42,9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.

Изборният ден продължава до 23.00 ч. местно време (полунощ българско време).

Очаква се ниска избирателна активност.

Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Берлускони води с 37 процента, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28 процента, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27 процента и лявото движение "Свободни и равни" с 6 процента.

Според експерти за получаване на абсолютно мнозинство в парламента са нужни между 40 и 45 процента от гласовете при новата смесена избирателна система, която комбинира пропорционален и мажоритарен вот.Петима мъже и една жена се очертаха като ключови играчи в една от най-хаотичните предизборни кампании в Италия през нейната над 70-годишна история като република. Агенция Ройтерс предлага справка за тях.

СИЛВИО БЕРЛУСКОНИНа 81 години бившият премиер, който три пъти е оглавявал правителство, се завърна в светлината на политическите прожектори, след като оцеля при шумен секс скандал, присъда за данъчни измами и сърдечна операция. Сега той се явява под формата на проевропейски държавник начело на водеща в социологическите проучвания дясна коалиция.
Съдебното досие на Берлускони обаче му забранява да заема обществена длъжност, освен това през кампанията той прояви признаци на физическа умора. Към лидерската му позиция открито заявява претенции неговият крайнодесен съюзник Матео Салвини, който силно желае поста на премиер.

МАТЕО РЕНЦИ

Четиридесет и три годишният водач на управляващата лявоцентристка Демократическа партия (ДП) се опитва да възвърне политическата си инерция, все още страдайки от разгрома на референдума за конституционна реформа от декември 2016 г., довел до оставката му като министър-председател.
Известен преди като "Разрушителя", обещал радикална промяна, сега Ренци предлага стабилност и постепенни реформи. Въпреки подобряващото се състояние на икономиката и затихващата миграционна криза обаче посланието му като че ли не печели избирателите.

ЛУИДЖИ ДИ МАЙОБивш стюард на футболни мачове и сервитьор, 31-годишният Ди Майо, който бе заместник-председател на долната камара на парламента, замени комикът Бепе Грило начело на антисистемното Движение "Пет звезди".

Под негово ръководство Движението смекчи имиджа си, изоставяйки плановете да организира референдум за напускане на еврозоната. Сочейки срива на ДП в допитванията, Движение "Пет звезди" се представя пред избирателите като единствена алтернатива на завръщането на Берлускони.

МАТЕО САЛВИНИ


Пламенен популист, който нарежда Владимир Путин, Доналд Тръмп и Марин Льо Пен сред политическите си герои, 44-годишният Салвини вдъхна нов живот на своята партия "Лига" с кампания против имиграцията и обещания да постави "Италия на първо място".

Ако консервативният блок, в който влиза Салвини, спечели изборите, и ако "Лигата" спечели повече гласове от партия "Форца Италия" ("Напред Италия") на Берлускони, Салвини казва, че трябва да стане премиер. Вместо него обаче Берлускони предлага за поста председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

ЕМА БОНИНО

Ветеран в борбата за граждански права, помогнала за узаконяване на абортите и развода през 70-те години, преборила рак на белите дробове, 69-годишната Бонино отправи предизвикателство към преобладаващите настроения в страната с безсрамно проимигрантско и проевропейски послание.
Очаква се нейната партия "Повече Европа", съюзник на ДП, да бъде подкрепена от либералните избиратели. Ако успее да преодолее прага от 3 процента за влизане в парламента, формацията й може да играе ключова роля в сценарий с голяма коалиция.

ПАОЛО ДЖЕНТИЛОНИ

Настоящият 63-годишен премиер е предан член на ДП с ненатрапчив обществен имидж, но с относително солидна репутация в правителството и спокоен и скромен стил, което, за разлика от Ренци, му спечели висока популярност в рейтингите и малцина врагове.

Наред с Таяни, Джентилони е смятан за идеалния кандидат да оглави правителство на голяма коалиция. Във всеки случай, ако след изборите в парламента няма партия с мнозинство, той ще запази поста си до излизане от задънената улица, което може да отнеме време.
Подкрепи Economic.bg