Изчезна дръвчето, засадено от Макрон и Тръмп пред Белия дом

Френският президент подари дъба на Тръмп като \"символ на дълготрайните отношения\" между двете страни

Изчезна дръвчето, засадено от Макрон и Тръмп пред Белия дом

Снимка: БТА

2435 ~ 1 мин. четене
Дъбовото дръвче, подарено на американския президент Доналд Тръмп от френския му колега Еманюел Макрон миналата седмица и засадено от двамата на южната морава на Белия дом, е било взето за фитосанитарен контрол, съобщи френскоезичната версия на американския електронен вестник "Хъфингтън пост", като се позова на източник от френското президентство.

По-рано медии в САЩ съобщиха, че фиданката е изчезнала от моравата, а Ройтерс публикува снимка, на която на мястото на засаденото дръвче има само разкопана земя, посочва ТАСС.

"Хъфингтън пост" поясни, че в САЩ има строги карантинни норми за внесени в страната фиданки, семена, разсад и дори пръст. Дъбчето, донесено от Макрон при държавното му посещение, не прави изключение. Според източника от Елисейския дворец карантинният период скоро ще приключи. Американската санитарна служба се е съгласила да направи изключение от правилата и е допуснала временното засаждане на дръвчето по лично настояване на президента Тръмп.

Френският президент подари дръвчето на Тръмп като "символ на дълготрайните отношения" между двете страни. Дъбчето е от гората Бело в Северна Франция, където през юни 1918 г. се води битка, влязла в историята. В сраженията срещу германската армия тогава участвали французи, американци и британци. В продължилите 25 дни боеве загинали над 2000 морски пехотинци от американския експедиционен корпус, а около 8000 били ранени.
Подкрепи Economic.bg