Изкуството да рисуваш пари

По случай 50-годишнината си Хубен Черкелов представя юбилейна изложба в София

Изкуството да рисуваш пари

Снимка: Хубен Черкелов

1044 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Световноизвестният български художник Хубен Черкелов представя новата си изложба „Капиталът“ в София, с която ще отбележи своя 50-годишен юбилей. В нея са селектирани около 25 любими произведения от колекцията с творби на художника, сред които картини от експозициите „Имане“, „Защо така сериозно“, както и по-нови творби, които не са излагани до момента.

Творчеството на Черкелов през последните години е вдъхновено от портретите, картините и паметниците, изобразени върху банкнотите и монетите. Творецът вдъхва нов живот на тези авторски произведения и ги представя по интересен начин чрез своята живопис.

Името на юбилейната изложба идва от книгата „Капиталът“ на Карл Маркс. „Аз не съм марксист. По-скоро ме интересува как в днешно време всичко се монетизира. Интересно е да се гледа на живота и изкуството през призмата на цената“, споделя Черкелов. Посланието, което той иска да остави чрез творбите си, е, че красотата е навсякъде и може да бъде открита дори на най-баналното място. „За мен изкуството е способността да комуникирам с хората, доверие и пространство, в което всичко е възможно“, споделя още Черкелов.

Изложбата „Имане“ Хубен Черкелов посвещава само на български банкноти. Целта му е да популяризира българското изкуство в чужбина, където според художника, живеещ в Ню Йорк, то не е добре познато.

Експозицията „Защо така сериозно“ е посветена на герои, в чиито истории парите играят интригуваща роля. Сред тях са Бенджамин Франклин, Сервантес и героят му Дон Кихот, Марк Твен, маската на Дарт Вейдър и др. Името на изложбата е вдъхновено от реплика в сцена на филма за Батман, в която Жокерът се връща към свой детски спомен. По време на семеен скандал баща му го пита: „Защо така сериозно?“, приплъзвайки нож по ъгълчетата на детската му уста, оставяйки белег на усмивка. Жокерът не се отнася сериозно към парите, въпреки, че е пленен от тях. Такава е и идеята в картините на Черкелов.

Изложбата „Капиталът“ ще отвори врати на 7 юли в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 и ще продължи до 30 юли.

Хубен Черкелов е роден през 1970 г. Живее и работи в Ню Йорк. В ранните му фотографии, филми и инсталации разглежда теми, свързани с периода на прехода в най-новата ни история и постсоциалистическото общество, а в по-новите си творения Черкелов рисува изображения от национални валути. Негови творби са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-тото биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот.

Подкрепи Economic.bg