Изплатените влогове в КТБ до момента са 2,25 млрд. лв.

Хората предпочитат банковата система и не са загубили доверие в нея, категоричен е Радослав Миленков

Изплатените влогове в КТБ до момента са 2,25 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. До момента сумата на изплатените влогове е 2,25 млрд. лв. Това заяви председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков, цитиран от "Дарик радио".

Той заяви още, че няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, с която разполага от банките е около 1,5 - 2% на изплатени пари в брой. По думите му това е един много минимален процент.

"Хората предпочитат банковата система и не са загубили доверие в нея", категоричен е Миленков. Той допълни, че критерият, по който са избрани деветте банки, които да изплащат влоговете, е бил такъв, че във всички градове и населени места да съществуват клонове на тези банки. 

"Нямаме информация за откази за изплащане на влогове в момента. Профилът на тези, които до момента са минали, са вложителите с по-големи влогове. Очакваме профилът да се промени към вложителите в по-малки влогове", каза Радослав Миленков.

Той обяви още, че досега не са докладвали опити за злоупотреби. Именно за да няма злоупотреби, Миленков апелира вложителите да не се сърдят, когато минават през някаква идентификационна процедура, която е малко по-тромава, но това се прави не само за сигурност на банката, но и заради сигурността на самите вложители. 
Коментари: 0