Използваме смартфон по 5 часа дневно

Това е една трета от времето, през което сме будни, сочи проучване

Използваме смартфон по 5 часа дневно

Снимка: Стоян Йотов

Средно по пет часа на ден всеки човек използва смартфона си, показва ново изследване. Това е около една трета от времето, през което човек е буден, пише Тimesofindia, цитиран от България он Еър. Потребителите проверяват умните си устройства около 85 пъти на ден, сочат още данните.

Проучването сравнява количеството време, което участниците смятат, че използват за смартфоните си с действителното време, което им отделят. Учените са установили, че хората са имали достъп до мобилните си устройства два пъти повече, отколкото са посочили.

Изследователите са поискали от 23 участници на възраст между 18 - 33 години да преценят колко време прекарват на телефоните си. Те са инсталирали и приложение, което да записва по колко време действително им отделят в продължение на две седмици. Това включва дейности като проверка на това колко е часът, дали има нови уведомления за съобщения или в социалните мрежи, телефонни обаждания и възпроизвеждане на музика.

Учените стигнали до извода, че употребата на смартфон обикновено е за кратко - повече от половината участници не са го използвали за повече от 30 секунди на "цъкване".

"Участниците използват средно 84,68 пъти на ден телефона си, или прекарват на него средно по 5:05 часа на ден. Продължителността на употребата е изненадваща и силно изкривена, но 55 на сто използват смартфона за по-малко от 30 секунди всеки път", казват изследователите.
Коментари: 0