Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните

Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

Снимка: Красимир Свраков

556 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица изтича на 30 септември, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация. Срокът за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година, е преди 30 септември на текущата година. Физическите лица могат да направят корекции в периода 30 април – 30 септември, обясниха от НАП.

За юридическите лица, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, този срок започва от 30 юни и продължава до края на септември. Коригиращата декларация се подава онлайн, чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис.

Подкрепи Economic.bg