Американски съд глоби Johnson & Johnson с $5 млрд.

От 22 жени, завели дело срещу компанията, шест са починали от рак на яйчниците

Американски съд глоби Johnson & Johnson с $5 млрд.

Снимка: Wikimedia

9202 ~ 1 мин. четене
Американски съд в щата Мисури постанови, че Johnson & Johnson трябва да плати общо 4.7 млрд. долара заради открита съставка в бебешката пудра на компанията, причиняваща рак на яйчниците, пише BBC. Корпорацията трябва да компенсира 22 жени, подали иска в съда, с 550 млн. долара. Съдът налага и допълнителна глоба в размер на 4.1 млрд. долара заради недопустимата грешка.

Съдебното решение идва в момент, когато срещу фармацевтичния гигант са заведени около 9000 дела заради всеизвестната му бебешка пудра. От Johnson & Johnson коментираха, че са „дълбоко разочаровани” от съдебното решение и че планират да го обжалват.

В рамките на шестседмичното дело жените и техните семейства разказаха, че са развили рак на яйчниците, след като от десетилетия са ползвали бебешката пудра на Johnson & Johnson и други продукти на компанията, съдържащи талк.

От 22-те жени, завели колективното дело срещу фармацевтичната компанията, шест са почитали от рак на яйчниците. Техните адвокати твърдят, че производителят е знаел още от 70-те години насам, че талкът, който използва, е замърсен с азбест, но не е предупредил клиентите си за риска.
Подкрепи Economic.bg