JP Morgan рязко намали прогнозата за цените на петрола

Индустрията очаква решенията, които ще бъдат взети на следващото заседание на държавите членки на ОПЕК+

JP Morgan рязко намали прогнозата за цените на петрола

Американската банка JP Morgan е намалила значително прогнозата за цените на петрола - от 83.5 долара за барел до 73 долара за 2019 и до 63 долара за 2020 г.

Според регионалния ръководител проучвания за петрол и газ Скот Дарлинг банката преразгледа прогнозата си, наред с други неща, поради очакванията, че енергийните доставки в Северна Америка ще се увеличат през втората половина на 2019 г., както и прогнозата, че предлагането ще превиши търсенето през следващата година.

Сега индустрията очаква решенията, които ще бъдат взети на следващото заседание на държавите членки на ОПЕК+, което ще се проведе на 6 декември. По-рано през юни държавите от ОПЕК + се договориха да увеличат производството на петрол с 1 млн. барела на ден. Според Дарлинг, за да стабилизира ОПЕК пазара трябва да намали производството с 1.2 милиона барела на ден и да поддържа това ниво през следващата година.

Тази година цените на петрола се повишиха главно поради налагането на санкциите срещу Иран, но от началото на ноември цените на петрола вече са паднали с 30%. „Американската политика е изиграла своята роля ... но в основата е  връзката между предлагането и търсенето”, казва Дарлинг.

Коментари: 0