Кабинетът отново ще опита да модернизира армията

Министерски съвет одобри нова процедура, на стойност около 3.3 млрд. лв.

Кабинетът отново ще опита да модернизира армията

Български МиГ-29 от Трета авиобаза (Граф Игнатиево)

Снимка: Wikipedia

896 ~ 1 мин. четене

Правителството предлага на Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили.

Това е пореден опит на държавата да започне процеса по модернизация на Българската армия. В началото на 2016 г. парламентът одобри друг подобен план, но заради множество скандали, обвинения за нагласени процедури, сегашният кабинет го отмени.

Инвестиционният проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Времевият интервал за неговата реализация обхваща 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1.464 млрд. лв. с ДДС.

Инвестиционният проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1.8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Коментари: 0