Кабинетът на Слави Трифонов може да мине само напук

Нагласите на хората са, че трябва да има кабинет и мнозинството в парламента може и да подкрепи правителството на "Има такъв народ"

Кабинетът на Слави Трифонов може да мине само напук

Снимка: ИТН/Стопкадър

6342 ~ 4 мин. четене
Автор: Иглика Горанова
Предсрочни избори 2021

Кабинетът на Слави Трифонов, който той обяви по Телевизия 7/8 още преди да излязат официалните резултати от изборите, и начело на който е Николай Василев (министър в кабинета „Сакскобургготски“ и в Тройната коалиция), изненадващо може и да мине в парламента. И причините за това са две: заради общите нагласи на гражданите да се сформира кабинет и заради нежеланието на по-голямата част от партиите да ходят на нови избори. Такъв кабинет обаче няма да е устойчив и неговият живот ще е с кратък хоризонт, смятат водещи анализатори.

Кабинетът може да мине само напук. "Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!“ нямат нито една причина да подкрепят такова правителство, но пък поведението на Трифонов е сходно с това на Борисов и е подходящо за политическа връзка“, коментира пред Economic.bg политологът Димитър Аврамов.

Според него невъзпитаният начин, по който Слави Трифонов предложи кабинета си от офиса си в телевизията, генерира несигурност и слухове, че правителството е конструирано така, че да не мине, а конфронтацията с всички останали партии е глупава политическа позиция. Аврамов добави, че Трифонов издигна  говореното в 1 л. ед. ч до нови политически висоти и че вече си имаме един нов Бойко Борисов.

Този кабинет ще мине, защото в парламента има едно огромно мнозинство, което не желае да ходи на нови избори“, каза пред Economic.bg Димитър Ганев от "Тренд".

Според него острите приказки, които сега си разменят политическите сили, няма да имат никакво значение, след като правителството бъде гласувано.

„Нагласите на хората са да има кабинет. Те съществуваха още след изборите на 4 април“, каза и Геновева Петрова от „Алфа рисърч“. Според нея шансовете на правителството на ИТН не са много големи, защото начинът, по който е направена тази заявка, е такъв, че той да не бъде подкрепен.

Не бива да се изключва вариантът, при който може да има предсрочни избори“, коментира Петрова.

Тя добави, че избирателят се е произнесъл така, че нито една от партиите да няма достатъчно широка обществена подкрепа, за да може да налага собствения си дневен ред на останалите.

Какво казват партиите

Политици от ГЕРБ – партията, която първоначално реагира остро на състава на правителството, защото смяташе, че той е направен така, че да остане служебното правителство, също прогнозират, че този кабинет най-вероятно ще получи подкрепа. От там изрично уточниха, че нямат решение как да гласуват, защото ролята, която им е отредена, е всички да бъдат срещу тях.

Факт е, че нагласите на хората са да има стабилно управление, а не служебен кабинет“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

Според публичните изяви на ГЕРБ и "Демократична България" в кабинета на Трифонов ясно се вижда топлата връзка между отделни министри с ДПС, което говори, че от тази партия може да се очаква подкрепа. Такава би могло да има и от средите на „Изправи се! Мутри вън!“. Независимо от критиките на Татяна Дончева и Николай Хаджигенов срещу начина, по който ултимативно бе посочен кабинета, Мая Манолова остави някаква вратичка за преговори. Тя смята, че въпросът с правителството и управленската програма ще се решава в парламента. Според Манолова една от партиите, които ще получи мандат, трябва да предложи служебното правителство да остане редовно. По думите ѝ служебният кабинет се е справил много добре с организацията на честни избори.

Корнелия Нинова пък заяви, че социалистите ще предложат свой проект за кабинет, ако им се връчи мандат, но не е уточнявала дали това ще е вариантът на Румен Радев. Макар че и тя допусна възможността служебното правителство да остане да работи и в рамките на 46-ия парламент.

Единни сме, че няма да гласуваме състава на това проектоправителство“, коментира пред Economic.bg Крум Зарков.

Откога десните са в изолация

„Демократична България“, която е основен двигател на протестния вот, е била уведомена още преди месец, че партията на Слави Трифонов ще договаря кабинет без тях. Такава информация е вървяла по вътрешния чат на партията, потвърдиха източници от формацията. От там обаче още нямат решение дали ще подкрепят правителството на „Има такъв народ“ (ИТН). Негативните реакции в дясното пространство на начина, по който бе обявено правителството, буквално растат като лавина, но лидерите на „Демократична България“ сякаш не са съвсем единни как ще се гласува за този кабинет, начело на който стои Николай Василев.

Пред „Свободна Европа“ съпредседателят на дясната партия Христо Иванов заяви, че проектокабинетът оставя “съмнения за задкулисие, свързано със Сарая” и добави, че вероятно Трифонов разчита на „нечия друга подкрепа“. Според него промяна не може да има чрез реанимиране на НДСВ и Тройната коалиция. Иванов уточни, че когато се свика парламентът, десните ще инициират разговори за формиране на мнозинство около реформа на съдебната система, отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, лустрацията и твърдата решимост влиянието на ДПС върху управлението на България да бъде прекъснато.

От ДСБ са малко по-обрани в критиките си. Те се обявяват срещу начина, по който е оповестено правителството, но същевременно оставят на Национално ръководство на партията да изработи позиция по този въпрос. Според отделни представители на десницата пък, ако този кабинет е получил предварително цялостната подкрепа на ДПС, партиите на протеста са щели да получат покана за участие в него, за да бъдат компрометирани после при гласуването в пленарна зала.

И излиза, че големият въпрос, с който трябва да се справят политиците, е не толкова Николай Василев, срещу който има възражения, но който може да се понесе от десницата, нито пък управленската програма на ИТН, която ще бъде допълнена. А по-скоро дали ще могат да преглътнат начина, по който им се сервират такива решения. Или ще търсят друг вариант, около който да се обединят.

Подкрепи Economic.bg