Британската инфлация рязко скочи до 3-годишен връх

Цените на употребяваните превозни средства са се повишили с 4.4% през месец юни, показват данните на ONS

Британската инфлация рязко скочи до 3-годишен връх

Снимка: Pixabay

368 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Потребителските цени във Великобритания се увеличиха повече от очакваното за втори пореден месец, сочат данните на Службата за национална статистика (ONS). Стойностите през юни изненадаха икономистите от Банката на Англия, които не предвиждаха повторение на същия сценарий. Инфлацията се е ускорила до 2.5% спрямо година по-рано и е най-силната от август 2018 г., уточнява Bloomberg. 

Ръстът засилва усещането за принудително повишаване на лихвените проценти още през следващата година. Той също така показва, че инфлацията ще се превърне в тест за централните банки в големите икономики. Данните за Острова излизат само ден след неочаквания ръст на потребителските цени в САЩ до 5.4%.

Цените на храните, употребяваните автомобили, облеклото и обувките, храната и напитките, както и на горивата са се повишили през 2021 г. след пониженията от 2020 г., което оказва най-голямо влияние върху изменението на инфлацията. Разходите за моторни горива са нараснали с 20.3%, най-много от над десетилетие.

От британската статистика посочват, че хората търсят алтернативи на обществения транспорт и плащат повече. Междувременно цените на употребяваните превозни средства са се повишили с 4.4% през месец юни. Тези ръстове бяха частично компенсирани от игрите, играчките и хоби принадлежностите. В този сегмент се наблюдава спад на цените през тази година, който обаче следва ръст от миналата. 

Други данни показаха, че ценовият натиск в производството леко е намалял през последния месец. Разходите за фабрични суровини са нараснали с 9.1% в сравнение с миналата година през юни, което е по-бавно от ръста от 10.4% от предходния месец. Цените на стоките, напускащи фабриките, са нараснали с 4.3% в сравнение с преди година, като увеличението е по-малко от това през миналия месец.

Подкрепи Economic.bg