Кипър ще плаща почивките на ваксинирани граждани

Целта на правителството е да насърчи повече хора да се ваксинират и да подкрепи туристическата индустрия

Кипър ще плаща почивките на ваксинирани граждани

Снимка: Unsplash

816 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Кипър търси най-различни начини, за да насърчи ваксинацията. След като преди дни здравното министерство разпореди до работните места да се допускат само ваксинирани или такива, които могат да представят отрицателен тест за коронавирус, сега страната ще поема част от почивките на ваксинираните граждани. От петък до края на август правителството ще плаща 35% от цената за настаняване в различни хотели в страната.

От стимула ще могат да се възползват лица, които представят сертификат за ваксинация, доказващ, че са получили поне първата си доза, съобщава БНР, позовавайки се на местни медии. Стимулите могат да получат и всички постоянни жители на Кипър, като по този начин страната ще стимулира и туристическия бизнес. Мярката важи и за българите, които отговарят на условията за здравния им статус.

Около 220 хотела във всички райони на страната ще предлагат намалени цени за лятна почивка само за ваксинирани лица или преболедували коронавируса през последните 6 месеца. Определената максимална цена за двойна стая със закуска с минимален престой от три нощувки е 80 евро на ден. Участващите в програмата хотели обявиха и цени от 50-60 евро. Отпускарите ще платят между 33 и 50 евро за нощувка, тъй като останалите 35% ще бъдат финансирани от правителството.

Заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос коментира, че този ход цели както да насърчи ваксинациите, така и да подпомогне хотелиерската индустрия да се справи с кризата около намеления брой туристи. Главно кампанията е насочена към хората от възрастовата група 16-30 години, при които процентът на ваксинирани е много малък.

С първа доза е 68% от населението на Кипър, а напълно ваксинирани са 58%.

Подкрепи Economic.bg