Инфлацията в САЩ чупи 13-годишен рекорд

Икономистите обаче са спокойни, че това е по-скоро временно явление

Инфлацията в САЩ чупи 13-годишен рекорд

Снимка: Unsplash

748 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените в Съединените щати продължават да растат, оказвайки натиск върху портфейлите на американските потребители. Тази тенденция се влоши през юни, предава CNN. Индексът на потребителските цени – основната мярка за инфлация в страната – скочи с 0.9% през юни, като това е най-големият месечен ръст от 13 години насам. През последните 12 месеца цените се повишиха с 5.4%, което представлява най-големият скок на годишната инфлация също от близо 13 години.

Голяма част от поскъпването се дължи на цените на бензина, които са далеч над нивата от миналото лято. Пандемията предизвика рязък спад в използването на превозни средства и поведе цената на петрола надолу. Пътуванията обаче се завръщат, заедно с търсенето на горива. Така бензинът например скочи с около 45% спрямо миналата година.

Цените на храните в страната пък са се увеличили с 2.4% през последните 12 месеца. Ръстът на разходите при храненето навън пък се движи от проблемите на ресторантите, опитващи се да отворят отново и принудени да дават по-високи заплати на персонала, обяснява медията.

Като цяло икономистите очакват, че недостигът на работна ръка може да доведе до увеличение на възнагражденията. „Без съмнение тези по-високи разходи за труд ще се отразят в по-високите цени в бъдеще“, посочва Стив Уон Сон, професор по икономика в университета в Маримаунт.

Промените в цените на храните и горивата не са единствените двигатели на скоковете. Целият Индекс на потребителските цени (CPI), който отразява темповете на изменение на цените на потребителските стоки и услуги, е нараснал с 0.9% през юни и 4.5% през последните 12 месеца. Това представлява най-голямото 12-месечно увеличение на тази внимателно наблюдавана мярка от 30 години насам.

Водещите инфлационни показатели бяха поразителни през последните месеци, но основната инфлация остава под контрол“, успокоява Гас Фошер, главен икономист в PNC Financial.

Подкрепи Economic.bg