Кацаров иска действия от прокуратурата срещу антиваксърите

Здравният министър коментира вчерашното нападение срещу медици от ваксинационен пункт във Варна

Кацаров иска действия от прокуратурата срещу антиваксърите

Снимка: Красимир Свраков

2324 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда. Това се посочва в позиция на ведомството по повод вчерашния случай, при който жители на Варна не позволиха на мобилен ваксинационен пункт да работи.

Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19“, казва Кацаров.

Той напомня, че ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. „Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират“, казва министърът.

„Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки“, се казва още в позицията на Кацаров.

Подкрепи Economic.bg