В къмпингите в чужбина има ред и дисциплина, у нас - анархия

Очаква се тази година да е най-силната за туризма ни от 20 години насам

В къмпингите в чужбина има ред и дисциплина, у нас - анархия

„В къмпингите в чужбина има ред и дисциплина и никъде няма такава анархия като в България”. Това призна пред Нова телевизия председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин месец преди началото на летния туристически сезон и подготовката на българските къмпинги за него.

„Ходя по чужбина, наблюдавам Испания,, но всичко е ред и дисциплина”, продължи той. По думите му през последните 25 години никой не се е сетил да направи наредба, която да регламентира правила за къмпингите. 

„Целта беше да се сложи бетона, но сега хората проявяват интерес към този вид услуга. но трябва да направим така, че да защитим и интересите на концесионерите и собствениците на земи”, обясни още Благой Рагин.

Според него нишата с хотелите е вече пренаситена и хората, които искат да правят бизнес, трябва да измислят нещо друго, като например развитие на СПА туризма. 

Освен това бизнесът изпитва глад за персонал. Причината е, че страната ни не може да привлече подготвени кадри от държави с по-висок стандарт на живот от нашия. 

„Всички наши кадри, които са малко по-добре, като вакуум са изтеглени в Западна Европа. Искаме да бъде създадена квота за бесарабски българи, които учат руски и английски, да заемат тази ниша”, обясни още председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той прогнозира, че тази година ще е най-силната за българския туризъм от 20 години насам. "Въпросът обаче е дали ще успеем да ги задържим", коментира Рагин. 

Коментари: 0