Кои са най-сниманите пейзажи в Европа

Изображенията в Instagram, Flickr, Panoramio разкриват най-ценните характеристики на европейските пейзажи

Кои са най-сниманите пейзажи в Европа
344 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Изследователи от университета в Северна Каролина в САЩ са създали карта на привлекателността на европейските пейзажи, ползвайки за основа на проучването социалните мрежи. Отбелязаните в червено места са с най-популярни природни обекти, а със зелено не толкова известните.

Учените събират пейзажни фотографии с географски маркери, публикувани в Instagram, Flickr и Panoramio. Общо са анализирани 7.5 млн. снимки на трите социални мрежи. Изследователите изхождат от предположението, че колкото повече потребители снимат един или друг пейзаж, толкова по-голяма естетическа стойност има той и се ползва с по-голяма популярност при пътуванията.

Най-популярни за снимане се оказват планини, брегове на реки, езера и морета. И в трите социални мрежи най-често се срещат снимки на Алпите, Пиринеите, Апенините, както и крайбрежните територии в Корнуол в Англия, Лигурия в Италия и Коста Брава в Испания. В допълнение, учените забелязали, че броят на изображенията намалява на по-дълги разстояния от населени места с население над 100 хил. души.

Новото проучване показва, че снимките с географски маркери могат да предоставят данни за прогнозни модели, които да помогнат в политиката на използване на земята, опазването на околната среда, както и планирането на решения за развитие по целия свят.

Социалните медии предлагат възможността за трансформиране на начина, по който учените събират данни за това как ние възприемаме и остойностяваме околната среда, казва един от изследователите Дерек ван Беркел. "Краудсорсинг информацията предоставя една вълнуваща алтернатива на мащабните социални изследвания, които са скъпи и трудни за управление."

Подкрепи Economic.bg