Как от черна овца Гърция се оказа слънчев лъч за Европа

Страната пожъна успех, който ще допринесе за успокояване на част от страховете в региона

Как от черна овца Гърция се оказа слънчев лъч за Европа

Снимка: Unsplash

10888 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

На фона на затягащите се ограничителни мерки в европейските страни и неочаквано бавната ваксинация в региона Европа все повече изглежда като притисната в ъгъла от пандемията. От гледна точка на пазарите обаче от време на време се прокрадва слънчев лъч, последният от които дойде от страна на Гърция.

Страната отчита ръст на COVID случаите в последните седмици, болниците са почти препълнени, а коронамерките предизвикват масови протести. Въпреки всичко това международните инвеститори възприемат все по-благоприятен поглед към Гърция, която бе най-силно засегната в Европа от кризата преди десетилетие.

Атина успя да излезе на международните пазари с 30-годишна емисия облигации тази седмица, което е постижение в рехабилитацията ѝ на пазара. Именно издаването на подобен дългосрочен заем е сигналът, че страната вече има пълен достъп до финансовите пазари, посочва Bloomberg в свой анализ. Интересът към дълга пък бе огромен – подадените поръчки бяха на 10 пъти по-голяма стойност от реално изтегления заем за 2.5 млрд. евро. И въпреки че доходността по дълга на Гърция е най-голямата в ЕС, тя е далеч от това, до което стигна преди да получи забрана да излиза на международната дългова сцена преди десет години.

Неотдавнашният скок в доходността на държавните облигации в световен мащаб разтревожи Европейската централна банка и политическите лидери на континента, които разчитат на ниски разходи за заеми, докато Европа се бори да излезе от пандемията. Гръцкият успех обаче допринесе за успокояване на тези страхове.

Гърция вече отговаря на условията както за програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, така и за нейната схема за обратно изкупуване. Страната също така показва признаци, че банковата ѝ индустрия бавно може да започне да излиза от „интензивното отделение“, след като се наложи да бъде спасявана от Европейския механизъм за стабилност.

Piraeus Bank, един от най-големите гръцки кредитори, отчете прилични резултати във вторник и се готви да продаде до 1 млрд. евро акции следващия месец. Продажбата е част от стратегията на банката за набиране на капитал в размер на общо от 2.6 млрд. евро.

Освен това Piraeus Bank планира и продажба на част от кредитния си портфейл в сегмента на корпоративните кредити за малки и средни предприятия. Това ще е първата подобна „синтетична“ секюритизация на активи, извършена от гръцка банка.

Има обещаващи признаци и за тези, които се нуждаят от набиране на средства другаде в ЕС. Латвия издаде 10-годишни облигации тази седмица с купон от 0%. Франция си набави 7 млрд. евро под формата на 23-годишни зелени ДЦК, илюстриращи апетита за дълг, свързан с климатичните промени.

Европейският съюз също така се зарадва на завидно търсене на своята 15-годишна облигация за подкрепа на заетостта чрез инструмента SURE – в размер на 86 млрд. евро. Това е удобен показател за подкрепа, защото Европейската комисия вероятно ще започне да издава дълг за своя фонд за възстановяване на пандемия от 750 млрд. евро през юни, според анализатори на Bank of America.

Инвеститорите ще искат тези пари да бъдат използвани възможно най-скоро, за да насърчат устойчиво съживяване на икономическото състояние на Блока. Междувременно има признаци, че подновеният ангажимент на ЕЦБ към нейната програма за подкрепа на пандемията има желания ефект.

Сега ЕС просто трябва да получи повече ваксини.

Коментари: 0