Гърция се завърна на дълговата сцена с гръм и трясък

Страната емитира 30-годишни еврооблигации за първи път от финансовата криза насам

Гърция се завърна на дълговата сцена с гръм и трясък

Снимка: БТА

10022 ~ 2 мин. четене

Гърция продаде облигации за 2.5 млрд. евро с матуритет от 30 г., като това са най-дългосрочните ценни книжа, предлагани на търг от правителството от финансовата криза през 2008 г. насам. С действието си страната се завръща на международните дългови пазари с по-богат асортимент на видове облигации.

Емисията на 30-годишните еврооблигации предостави на инвеститорите възможност да закупят дълг с най-високата доходност сред страните от еврозоната. Среднопретеглената доходност по време на търга достигна 1.93%, предава Reuters. С хода си Гърция следва останалите страни в региона, които увеличават дълга си благодарение на сравнително ниските разходи по него в момента, като така финансират и мерките си за справяне с кризата.

Продажбата е и знак колко далеч е стигнала Гърция за последното десетилетие, посочва Bloomberg. В разгара на дълговата криза в еврозоната през 2012 г. доходността на 10-годишните облигации на Гърция скочи до над 44%, като страната беше блокирана от международните пазари.

Тази продажба на гръцки облигации бележи рехабилитацията за нацията“, посочи Александрос Маламас, търговец в Piraeus Securities в Атина.

Данните от аукциона показват, че интересът към първата подобна емисия на Гърция от над 10 г. насам е висок, като общо поръчките бяха на стойност от 26.1 млрд. евро.

След като си възвърна достъпа до международните пазари през 2017 г., Гърция постепенно издава дългосрочни облигации, като миналата година се осмели да достигне 15-годишен падеж.

Тази 30-годишна облигация е само една допълнителна стъпка, която предприемаме в посока да оставим наследството си от последното десетилетие веднъж завинаги зад нас“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за CNN.

Той добави, че според него бъдещето на Гърция е изключително обещаващо, като очакванията му са за бърз растеж след края на пандемията.

Понастоящем Гърция разполага с финансов буфер от 32 млрд. евро, което означава, че не бърза веднага да набира краткосрочни средства. И все пак правителството иска да запълни хазната си, тъй като икономическите последици от пандемията са по-големи от очакваното. Кабинетът планира да финансира мерки на стойност 11.6 млрд. евро – около 4 млрд. евро повече от първоначално планираното.

За да осъществи това, Гърция планира да се възползва от свръхниските лихвени проценти и да вземе заеми до 12 милиарда евро тази година. От тях тя вече е събрала 5.5 млрд. евро.

BNP Paribas SA, Goldman Sachs Group Inc, HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. и National Bank of Greece SA са назначени за съвместни водещи мениджъри при продажбата на облигациите с падеж през 2052 г.

Гърция е най-задлъжнелият член на Европейския съюз с дълг от над 200% от БВП. На второ място е Италия със 160% дълг.

Коментари: 0