Как да защитите компютъра си през лятото

Вижте няколко съвета на специалистите от ESET

Как да защитите компютъра си през лятото

Лятото вече е тук и не е никак лошо да помислим една идея повече за сигурността на компютъра или смартфона и за информацията, която се съхранява в тях. Специалистите от ESET предлагат няколко прости и познати практики и съвети, с които можем да си спестим редица главоболия и да се насладим на лятото спокойно.

Защитете вашия компютър!

Може би звучи като клише, но наистина едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да поставите основите на сигурността на информацията си. Специалистите препоръчват да потърсите ефективно решение за антивирусна защита, което да е лицензирано и с доказан произход. 

Също така трябва да се уверите, че операционната система на компютъра ви е актуализирана с всички инсталирани ъпдейти. Това важи и за антивирусната програма - тя трябва да бъде с възможно най-новата си версия и сигнатури, за да се бори с най-модерните кибер атаки.

Никак не е лоша идея, решението, което избирате за защита на компютъра си, да разполага и с надграждащи самия антивирус функционалности. Такива например са Защитната стена, която ще ви пази при ползване на публични WiFi мрежи (да кажем на плажа) или Система за защита при кражба (на същия този плаж), което би увеличило шанса да върнете загубено, забравено или откраднато устройство.

Подсилете паролите си

Определено е време да спрете с пароли от типа „Име123“. Лятото е отличен момент да седнете за няколко минути и да прегледате паролите за ключовите си акаунти – имейл, профили в социални мрежи, профил на компютъра си.

Добра идея е да измислите собствен алгоритъм за генериране на пароли. Той може да съдържа общи елементи (да кажем имена на членове на семейството ви), година, месец и нестандартен елемент, който само вие ще знаете.

В случай, че си падате по по-технологично напредналите решения или пък сте фирма, която иска да увеличи сигурността на достъпа до определени системи, може да използвате софтуер за двустепенна оторизация (2FA) при отдалечен достъп до информацията. Това ще ви гарантира спокоен сън, защото само вие ще имате достъп дистанционно до информацията, свързана с бизнеса ви. 

Бекъп. Задължително

Ако следвате посочените по-горе стъпки, с голяма степен на вероятност ще бъдете защитени от хакерски атаки. Или поне от повечето от тях. И все пак винаги има едно "но", и то е, че киберпрестъпниците са изключително добри и изобретателни в това, което правят. И никога не е лошо да имате план Б. ”Б” като Бекъп.

Бекъп на най-важните ви файлове, папки и настройки ще ви предпази от неочаквана загуба на информация. В това число влизат и проблеми с хардуера или природни бедствия (като например да изпуснете лаптопа си в морето) . Опитайте се да архивирате поне веднъж седмично, за да не останете без най-ценните си данни, точно когато не очаквате.

Коментари: 0