Как Дейвид Рокфелер младши научил, че е богат

Като дете той бил отглеждан скромно и не знаел, че семейството му е сред най-богатите в света

Как Дейвид Рокфелер младши научил, че е богат
11514 ~ 2 мин. четене
Въпреки че произхожда от една от най-известните фамилии в света, Дейвид Рокфелер младши не знаел, че семейството му е богато, докато не го научил от съучениците си.

"Всъщност, научих от други хора в училище, че съм богат", казва Рокфелер, който днес е председател на Rockefeller & Co. и правнук на Джон Д. Рокфелер, първият милиардер на Америка. - Не знаех, че семейството ми е богато".

"Аз лично не се чувствах богат, затова не бях съгласен с тях", разказва той.

Трудно е да си представим някой, който носи фамилното име Рокфелер и не знае, че е богат. Семейството притежава 11 млрд. долара според Forbes, пише CNBC.

Дейвид Рокфелер младши, който сега е на 70-годишна възраст, е израснал в свят на безспорни привилегии. Живял е в градска къща в Източен Манхатън и къща в окръг Уестчестър, пълна с предмети на изкуството и антики. Той посещава Академията Филипс Ексетър, една от най-престижните училища, а баща му е ползвал всеки ден личен шофьор, който го е откарвал до работа.

Семейството обаче не харчи за показни предмети, символ на богатство, като яхти, коли и самолети.

И въпреки че на децата се давали дребни суми джобни пари, те винаги били насърчавани да даряват част от тях за благотворителност (обикновено в църквата) и да отчитат всеки разход. Практиката датира от Джон. Д. Рокфелер, прочутият създател на фамилното богатство, който следял в специална счетоводна книга всяко пени, което е спечелил и похарчил.

"Като много други момчета, аз си купувах бейзболни картички и дъвки, такива неща", казва Дейвид младши пред CNBC.

Много от неговите съученици харчели доста повече.

"Имах съученици, чиито семейства не са били богати като нашето, но харчеха много повече", казва той. "Спомням си, че се учудвахме на наш приятел, когато бях на 12 години, който беше завел едно момиче на вечеря и беше похарчил 50 долара. Казвахме си:" О, Боже мой! ".

В семейство Рокфелер богатствата и притежанията никога не се обсъждат.

Затова и когато съучениците му му споделили ,че принадлежи към едно от най-богатите семейства, първоначално Дейвид не повярвал.

Липсата на разговори за пари в семейството научили Дейвид Рокфелер младши на ценен урок: Без значение колко пари притежава една фамилия, важното е да се подчертае отговорността на богатството и благотворителността да стои над разходите.

Родителите, казва той, трябва да са пример за своите деца, като показват сдържаност и икономичност, дори когато могат да живеят като крале. За да не разглезват децата от малки и да ги научат да ценят полученото.
Подкрепи Economic.bg