Как Covid-19 промени движението в България според Apple

Apple също представи инструмент за проследяване на мобилността

Как Covid-19 промени движението в България според Apple

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2558 ~ 1 мин. четене

Apple последва примера на Google и също пусна инструмент, който показва как хората изпълняват заръките за социално дистанциране.

Достатъчно е човек да въведе град или регион и софтуерът генерира графика за движението на хората там. Данните са анонимни и се събират от Apple Maps на база броя подадени в приложението заявки за направления.

Така например докладът за България показва, показва 56% спад на пешеходното придвижване и 59% на това с моторни превозни средства. Данните са съотнесени към показателите за 13 януари.

За сравнение, в Италия по първия показател се наблюдава 88% спад, а по-втория 85%. За там, както и за други държави и региони, има и друг индекс – отразяващ транзитния и публичния трафик, като на Апенините той е 90% надолу. За България такъв показател липсва.

Идеята на инструмента е да даде още един поглед върху поведението на гражданите в момент, когато властите масово налагат ограничения за движението. Apple се ангажира да актуализира информацията ежедневно, така че правителствата, здравните специалисти и обществеността да разполагат с най-новите данни.

Наличието на данни за определен град, държава или регион е обект на редица фактори, включително минимални прагове за заявки за направление, направени на ден. Вероятно затова има налична статистика за България като цяло, но не и за отделни градове.

Подкрепи Economic.bg