Как София посреща европейските лидери

Трескавата подготовка в столицата преди най-важната среща от Европредседателството ни

Как София посреща европейските лидери

Снимка: Eu2018bg

2864 ~ 3 мин. четене

Малко преди началото на най-важното събитие по време на Българското Европредседателство "Срещата върха ЕС – Западни Балкани", която ще се проведе 17 май, в София тече трескава подготовка. Столицата ни ще посрещне 28-те държавни и правителствени ръководители на държавите членки от ЕС и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.  Темата на срещата ще бъде „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Организацията за безпроблемното провеждане на събитие от такъв мащаб изисква много труд, време и отдаденост, ако искаме всичко да бъде перфектно.  Преди срещата на върха държавните и правителствените ръководители от ЕС ще присъстват на неформална вечеря, част от Програмата на лидерите.

Темата на вечерята излиза извън фокуса на Западни Балкани и ще бъде „Дигитална Европа - изследвания и иновации“. Тя е организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет а домакин е Бойко Борисов, министър-председател на България.

Държавните и правителствени ръководители на 28-те държави членки на Европейския съюз ще се срещнат в зала „Джон Атанасов“ на “София Тех Парк“, в навечерието на голямата Среща на върха на 17 май.

Мястото е знаково за развитието на науката, предприемачеството и модерните технологии в България. Емблематична е и залата, носеща името на създателя на първия компютър - Джон Атанасов, който е с български корени.

Менюто на лидерите ще е много интересно като ще включва различни препратки чрез родните ни продукти, храна в цветовете на трибагреника и др. Цялото меню може да разгледате ТУК. 

В синхрон с иновативния дух на „София Тех Парк“ е и масата, около която ще седнат гостите. Тя е направена от плоскости от иновативен материал - реборд (re-board), на базата на рециклиран картон. Материалът има здрава структура, но в същото време е изключително олекотен.

Малко преди да се оттеглят, лидерите на държавите членки ще напишат върху масата пред себе си своите послания - символична следа от историческата среща в София. Плоскостите ще бъдат разглобени, рамкирани и изложени на специално място, посветено на първото Българско председателство на Съвета на ЕС за да може всеки, който желае, да ги види.

Дигитална Европа е един от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и на Триото, в което страната ни участва заедно с Естония и Австрия. Това е и една от основните теми в общоевропейския дневен ред и от „Програмата на лидерите“.

Лидерите от ЕС избраха да посветят дебата си в София на цифровизацията, която става все по-важна за ежедневието на 500-те милиона европейски граждани. От една страна Европа не може да си позволи изоставане в сравнения с другите развити икономики, а от друга –иновациите и високите технологии все повече ще определят качеството и стандарта на живот. Развитието на изкуствения интелект в частност поражда не само икономически напредък и надежди (например за по-добро здравеопазване, по-безопасен транспорт, по-чиста околна среда, повече устойчиво земеделие и др.), но и етични въпроси по отношение на запазване на обществените ценности. Защитата на личните данни става все по-важна, но и все по-трудна с бързото развитие на нови форми за комуникация.

Освен цифровизацията, ръководителите на 28-те в София ще разискват и бъдещето на международното споразумение с Иран, след оттеглянето на САЩ. Те ще обсъдят и търговските отношения със САЩ. САЩ отложи решението си да наложи рестрикции за вноса на алуминий и стомана от Европейския Съюз за 1 юни, и Лидерите на 28-те ще обсъдят дали и какви ответни мерки може да предприеме Европейския Съюз, ако решението на САЩ влезе в сила.

Коментари: 0