Как световните медии коментираха срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

Според експерти договореностите в документа, подписан от двамата лидери, са доста неопределени

Как световните медии коментираха срещата между Тръмп и Ким Чен-ун

Снимка: БТА

Севернокорейските медии величаят Ким Чен-ун като победител "от срещата на века", пише "Гардиън".
Изданието отбелязва, че на върховния лидер на КНДР се приписва заслуга, че е създал условия за мир, докато Япония и Южна Корея са изразили безпокойство за сигурността. Вестникът допълва, че срещата се смята от мнозина за дипломатически успех за Северна Корея.

Ким Чен-ун прие поканата на Тръмп да посети САЩ, съобщават севернокорейските медии, цитирани от "Индипендънт". Изданието отбелязва, че след като се е завърнал във Вашингтон, Тръмп е отправил в Туитър похвали към Ким.

"Индипендънт" допълва, че севернокорейските медии са съобщили и че по време на срещата американският президент е приел поканата да посети Северна Корея, нещо, което според вестника вероятно Тръмп ще приеме като доказателство за ангажираността на КНДР да встъпи в мирен процес.

"Индипендънт" отбелязва още,  че според много анализатори обещанието на президента на САЩ да спре военните учения в Южна Корея ще бъде голяма отстъпка към Пхенян. Макар и преди да е имало предложения от Китай и Русия за така нареченото "замразяване срещу замразяване" (тоест спиране на военните учения срещу спиране на ядрено-ракетните изпитания на КНДР), досега САЩ избягваха този вариант, напомня вестникът.

"Дейли телеграф" пише, че ако стане факт, спирането на военните учения ще бъде едно от най-спорните решения, произлезли от срещата на върха. Изданието допълва, че тези учения допринасят за поддържането на бойната готовност на американските сили в една от най-напрегнатите точки на планетата. Вестникът пише, че приоритетният начин, по който срещата е била отразена в севернокорейските медии, показва нагледно какъв пропаганден успех е видяла в нея Северна Корея. 

Тръмп се радва на споразумението с КНДР, но подробностите все още не са ясни, пише "Вашингтон пост".
Изданието отбелязва, че според Тръмп Ким е казал, че "иска да постъпи правилно", но че това, което прави впечатление в споразумението, е липсата на конкретика. Вестникът коментира, че Ким не е поел никакъв конкретен ангажимент да премахне ядрените оръжия и балистичните ракети и не е оповестил график, в рамките на който ще стане това.

Срещата беше безпрецедентна, декларацията неясна, а денят исторически, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че Тръмп е използвал ласкателства, за да убеди Ким да се откаже от ядените оръжия, но че общата декларация е била точно толкова пестелива, колкото срещата е била екстравагантна.
Вестникът коментира и че отстъпката за военните учения е заварила южнокорейците неподготвени и в тази връзка цитира изказването на говорител на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че президентството и министерството на отбраната в Сеул трескаво се опитват "да разберат точното значение и намеренията зад изказването на Тръмп".

Тръмп и Ким започнаха нова фаза в дипломацията, пише "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че Тръмп е предприел дипломатическо начинание с висок залог под формата на лична дипломация, за да премахне ядрените оръжия на Северна Корея. Според изданието той разчита, че по-дружелюбен подход към Ким - включително изненадващото обещание за прекратяване на военните учения с Южна Корея - ще сработи по-добре от сплашването. 

Северна Корея заяви, че Тръмп планира да отмени санкциите, пише "Файненшъл таймс". Изданието цитира съобщение на Корейската централна телеграфна агенция от днес, според което по време на срещата Тръмп е казал, че възнамерява да отмени санкциите и да даде гаранции за сигурността на Пхенян. Вестникът коментира, че това обаче не съответства на публичните изявления на Тръмп - че американските санкции ще останат, но може да бъдат облекчени, "когато атомните бомби престанат да бъдат фактор". 

"Файненшъл таймс" отбелязва, че ден след срещата в официалните севернокорейски медии не се споменава нищо за премахване на ядрените оръжия.
Коментари: 0