Какво е заплащането на труда в различните страни от ЕС?

Разликата между първата и последна държава е над 10 пъти

Какво е заплащането на труда в различните страни от ЕС?

Заплащането на труда на работещите в държавите от Европейския съюз варира в широки граници, като разликата между държавите с най-висока и с най-ниска ставка е над 10 пъти. А те са Дания и България. Това сочат данните на Германския институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") в Дюселдорф. Институцията представи днес резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година, съобщава БНТ.

Най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника. 

Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург. 

А Германия заема, както и през миналата година, осмо място с почти 33 евро на час. Почти същата е цената на труда и в частния сектор на съседна Австрия. 

Средната стойност за целия Европейски съюз е 29 евро и 50 цента на час.

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004 г., вече плащат повече за час труд, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента.

Къде са Румъния и България в това изследване? За съжаление отново на опашката. Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд. А България заема последната позиция с 4 евро и 10 цента на час.

Коментари: 0