\"КамАз\" спира работа заради липса на поръчки

Водещият руски производител на камиони обявява дни на престой до края на ноември, за да спести €1,1 млн.

Криза

\
4205 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Най-големият в Русия производител на камиони „КамАЗ“ спира работа до началото на декември заради сложната ситуация на пазара на тежкотоварни автомобили, информира в сряда сутрин агенция РИА Новости.

От компанията обявиха, че по складовете има готова продукция и по тази причина последните дни на месец ноември ще са неработни за всички служители.„Във връзка с нестабилната ситуация на пазара на тежкотоварни камиони и с цел недопускане на претоварване на складовете на готовата продукция, 26 и 27 ноември са обявени в „КамАз“ за дните на престой. Също така в съответствие с нареждането за четиричасова работна седмица 28 ноември ще е неработен ден“, информира пресслужбата на автомобилния гигант.

Според информацията на базирания в Република Татарстан производител мерките щели да позволят да се спестят до 57 млн. рубли (малко над 1,1 млн. евро). Целта е парите да отидат за „спазване на поетите пред служителите ангажименти в социалната сфера и за запазване на финансовата стабилност на компанията в условията на сринат пазар“. Дните на престоя обаче щели да бъдат платени на служителите в размер на 2/3 от средната работна заплата.

Компанията планира да използва дните на престоя за „модернизиране на производството и монтажа на новото оборудване в рамките на програмата за реинженеринг“. Според редовния график ще продължат да работят поделенията по създаване на новата серия модели „КамАз“, както и тези по доставки на готовата продукция, производство на резервни части, автобусни шасита. Както и служителите, които осигуряват непрекъснатото производство.

КамАз“ не предвижда да почиват извънредно и административните отдели – юристите, счетоводителите и др. „В случай на привличане на допълнителни поръчки, дните не престоя се отменят“, обобщиха от руската компания.

Въпреки че от компанията не акцентират на това,  един от водещите купувачи от години беше съседната Украйна, с която поради геополитическия конфликт в Донбас компанията вече работи при едни доста свити поръчки.

Подкрепи Economic.bg