Каракачанов: България да не казва „да“ за преговори на Северна Македония за ЕС

Решението за старт на преговорите за еврочленство предстои да бъде гласувано на 17 октомври

Каракачанов: България да не казва „да“ за преговори на Северна Македония за ЕС
България не трябва да казва „да“ за започване на преговори за членство на Македония с Европейския съюз (ЕС) на този етап. Това гласи официалната позиция на вицепримиера по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов, която бе разпространена официално от пресцентъра на ВМРО. Според него ЕС не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на управляващите в Скопие. 

Изявлението идва в отговор на изказване на македонския президент Стево Пендаровски, който в интервю за местна медия си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси. 

„На 17 октомври България не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония да еврочленство, докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“, категоричен е Красимир Каракачанов.

Според него, ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.

В изявлението на вицепремиера се казва още, че действията на македонския президент противоречат на духа на добросъседство, както и на категоричната позиция от наша страна, че напредъкът в разговорите относно общата история и нейното представяне в образователната система на съседна Македония трябва да бъде ускорен.

На 17 октомври се очаква на среща на лидерите на ЕС да се вземе решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания общността. България трябва да реши дали да подкрепи западната си съседка, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство, което означава, че такова не може да бъде гласувано, дори само една държава да е против. 

Коментари: 0