Джонсън е уличен в конфликт на интереси заради американска бизнесдама

Твърди се, че тя е получила публични пари и привилегирован достъп до делегации

Джонсън е уличен в конфликт на интереси заради американска бизнесдама

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън е уличен в конфликт на интереси заради потенциално нерегламентирани действия в полза на американска бизнесдама по времето, когато е бил кмет на Лондон. Със случая се занимава независим орган към полицията, като може да се стигне и до наказателно разследване, предават световните медии. 

Джонсън може да е злоупотребил с кметския пост, за да „облагодетелства и възнагради“ Дженифър Аркюри, която е технологичен предприемач. Твърди се, че той ѝ е дал публични пари и привилегирован достъп до външнотърговски делегации. Споменава се сумата от 126 000 британски лири. 

Полицейският надзорен орган, който гледа случая, трябва да прецени дали има основания да се стартира наказателно производство срещу настоящия британски премиер, който бе кмет на Лондон от 2008 г. до 2016 г. 

Новината за евентуален конфликт на интереси идва на фона на хаоса около Brexit и заявката на Джонсън, че ще изкара Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, със или без сделка. Междувременно опозицията прави опити да свали премиера от поста му, така че временна администрация да осигури ново отлагане на Brexit. 

Коментари: 0