Караниколов: Политическият сигнал на Китай е голям шанс за България

В момента стокообменът между България и Китай възлиза на 4 млрд. лева

Караниколов: Политическият сигнал на Китай е голям шанс за България
660 ~ 1 мин. четене
Срещата на върха във формат 16+1 е особено важна за нас с признанието на Китай, че България и страните от Централна и Източна Европа са стратегически партньор. Това смята министърът на икономиката Емил Караниколов. „Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района”, каза още той в ефира на БНТ.

Той изтъкна, че големите проекти с Китай трябва да се изпълняват по правилата на Европейския съюз, а България ще бъде гарант за това. „Това е голямо признание за страната ни”, категоричен е Караниколов. 

В момента стокообменът между България и Китай възлиза на 4 млрд. лева, отбеляза още министърът. По време на срещата на върха стана ясно, че България е договорила износ на 10 хиляди тона тютюневи листа към Китай. По думите на Караниколов сега предстои китайски представители да уточнят сортовете на изделието, а от българските производители зависи да предложат качествен продукт. 

„Най-важното е, че за първи път осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. Обръщам се към производителите, че от тук нататък всичко зависи от нас, от качеството. Аз съм сигурен, че ние ще се справим добре”, каза министърът.

Икономически потенциал той вижда и в туризма, а като коз в нашите ръце посочи по-конкретно биотуризма. Според Караниколов китайците няма да се насочат към морските курорти и ще търсят най-вече качество на услугата. 

По отношение на АЕЦ „Белене“, ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество, заяви Караниколов.

Подкрепи Economic.bg