Carlsberg намалява количеството пластмаса в опаковките

Технологията за залепване на кеновете ще се използва за първи път в световната бирена индустрия

Carlsberg намалява количеството пластмаса в опаковките
996 ~ 2 мин. четене

Carlsberg въвежда иновативна технология, с която ще намали до 76% количеството пластмаса в традиционните опаковки. Промяната носи името Snap Pack и заменя вторичната пластмасова опаковка, използвана при опаковки с около шест кена, в обикновена мултипак Carlsberg. Иновацията се представя за първи път в световната бирена индустрия. 


Компанията обяви още три нови подобрения, чрез които ще бъдат намалени пластмасовите отпадъци в световен мащаб с над 1200 тона годишно. Сред тях са използване на сребърните мастила Cradle-to-Cradle CertifiedTM на етикетите на бутилките за подобряване на рециклируемостта. Стъклените бутилки пък ще имат ново покритие, което ще удължи срока им на експлоатация. Ще бъдат въведени и нови капачки, които премахват кислорода, за да запазят бирата по-свежа и за по-дълго време. 

Нововъведенията са част от програмата за устойчиво развитие на Carlsberg "Заедно към нулевия отпечатък". Първоначално те ще бъдат приложени върху марката Carlsberg. Компанията обяви също стратегическо партньорство с Plastic Change, датска екологична организация, в допълнение към дългогодишния си диалог с WWF по устойчиви въпроси и въздействието върху околната среда и световните природни ресурси.

За да отпразнува старта на Snap Pack, Carlsberg Group представи своя собствена уникална версия на копенхагенската статуя на Малката русалка, направена изцяло от новите кутии за Snap Pack. Изградена с лепило, точно като опаковките Snap Pack, русалката е с височина три метра и е направена от 137 килограма пластмаса - точното количеството пластмаса, което Group ще премахва всеки час (или общо 1200 тона годишно).


Новата инсталация бе открита от Алис Ериксен, внучката на Едуард Ериксен – авторът на оригиналната скулптура. „Новата“ русалка е достъпна за публиката в Центъра за посетители на Карлсберг в Копенхаген.

Подкрепи Economic.bg