Каталуния ще игнорира забраната да обяви независимост

Възможно е парламентарните лидери в автономната испанска област да бъдат третирани като престъпници

Каталуния ще игнорира забраната да обяви независимост

Каталунското правителство ще се противопостави на испанския Конституционен съд и все пак ще проведе парламентарното заседание, което беше суспендирано в четвъртък. Това обяви регионалният министър на външните работи на Каталуния Раул Ромева, пише The Guardian. На това заседание ще бъдат обсъдени резултатите от референдума на 1 октомври и дори е възможно да бъде представена едностранна декларация за независимост.

В четвъртък Конституционният съд на Испания подкрепи внесено искане от каталунската Социалистическа партия, която се противопоставя на потенциално отделяне от Испания и суспендира насроченото за понеделник заседание на каталунския парламент. Аргументът за това беше, че срещата ще наруши правата на депутатите от Социалистическата партия.

Съдът предупреди, че всяко заседание в разрез със забраната, ще бъде недействително, без никакво значение, както и че парламентарните лидери може да бъдат третирани като престъпници, ако игнорират съдебната заповед.

„Парламентът ще обсъжда, парламентът ще се срещне. Това ще бъде дебат и това е важно”, заяви Ромева и добави, че кризата ще бъде решена чрез политически, а не съдебни средства.

Коментари: 0