Иван Иванов: Поскъпване на парното и топлата вода е неизбежно

Очаква се значително поскъпване на природния газ, каза председателят на КЕВР

Иван Иванов: Поскъпване на парното и топлата вода е неизбежно

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2225 ~ 1 мин. четене
Повишението на цената на природния газ от 1 октомври е неизбежно и ще се отрази на цената на парното и топлата вода. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, цитиран от „Фокус”, след днешното обществено обсъждане на предложението на „Булгартрансгаз“ за увеличение на цената на природния газ с 15% за последното тримесечие на 2018 г.

Въпреки това предложение, засега не е ясно с колко процента точно ще се оскъпи природният газ наесен. „КЕВР и правителството нямат сериозни инструменти за въздействие върху цената на природния газ, защото тази цена идва с природния газ, който постъпва на територията на България, и за да влезе, той трябва да бъде платен. И доставчикът „Булгаргаз“ трябва да плати тази цена чрез цената за крайните потребители”, обясни Иванов.

Той подчерта обаче, че определено цените за парно и топла вода ще се повишат, защото по всичко личи, че поскъпването на природния газ ще е значително. „Ще проследим движението на цените и се надяваме цената, която ще бъде определена от 1 октомври, да се запази до 1 април, а не да се увеличи на 1 януари”, каза председателят на КЕВР.
Подкрепи Economic.bg