КЕВР: С 2,8% намалява добавката „Задължение към обществото”

Това означава намаление от 37.90 лв. на 36.83 лв., заяви председателят на КЕВР Иван Иванов

КЕВР: С 2,8% намалява добавката „Задължение към обществото”

Цената на тока за регулирания пазар за небитовите потребители ще се намали средно с 2.5%. Добавката „задължение към обществото" се намалява от днес с 1.07 лв., или с 2,8%. Това означава намаление от 37.90 лв. на 36.83 лв., заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след извънредно заседание на регулатора, цитиран от БГНЕС.

"Намалението ще се усети от всички потребители на закупена енергия на свободния пазар", обясни още Иванов. За регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2.5%, а за битовите КЕВР реши да запази цената на електрическата енергия, за да гарантира, че при евентуално движение нагоре на цената на природния газ през това последно тримесечие на 2015 г. те няма да бъдат подложени на риска от повишена цена.

Причината за тази промяна е, че цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината намалява с 14.26%, а намалението се отразява в таксата „задължение към обществото". 

Иван Иванов поясни, че цената, всъщност, намалява за всички, но цената на електроенергията за крайните битови потребители ще остане същата, като по този начин от комисията се презастраховат за бъдещи рискове. И за битовите потребители ще има известен луфт, който да поеме това увеличение без да се отрази на крайната цена. Законовото основание комисията да излезе с тези нови цени е Законът за енергетиката, където е записано, че при необходимост може да променят цените на електрическата енергия в период не по-малък от три месеца. А самото решение влиза в сила в деня на неговото вземане в КЕВР, т.е от днес 1-ви ноември. 


Коментари: 0