Кипър, Гърция и Израел ще свържат електрическите си мрежи

Държавите подписаха споразумение за изграждане на най-дългия и най-дълбокия подводен захранващ кабел в света

Кипър, Гърция и Израел ще свържат електрическите си мрежи

Снимка: EuroAsia Interconnector/Twitter

Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за изграждане на най-дългия и най-дълбокия подводен захранващ кабел в света, който ще прекоси дъното на Средиземно море. Цената му е от около 900 милиона долара и целта е да свърже техните електрически мрежи.

Проектът, наречен Евро-азиатски интерконектор, ще осигури резервен източник на енергия при извънредни ситуации, заяви израелският енергиен министър Ювал Щайниц, който беше в Никозия, за да подпише меморандума за разбирателство.

Това е решителна стъпка към прекратяване на енергийната изолация на острова и следователно зависимостта ни от тежките горива“, заяви кипърският енергиен министър Наташа Пилидис.

Кабелът ще има капацитет от 1000-2000 мегавата (MW) и се очаква да бъде завършен до 2024 г., според израелското министерство на енергетиката. С дължина от около 1500 км и максимална дълбочина от 2700 метра, това ще бъде най-дългият и най-дълбок подводен електрически кабел, който някога е бил построен, се казва в съобщението.

Щайниц каза, че кабелът "ще ни позволи да получаваме електроенергия от електрическите мрежи на европейския континент по време на извънредна ситуация и по-важното ще подкрепи и способността ни да увеличим значително зависимостта от генерирането на слънчева енергия."

Израелското министерство добави, че Европейският съюз е признал кабела като "проект от общ интерес" и е готов да го финансира отчасти.

Коментари: 0