Кирилов: Днес ще е готов законът за извънредното положение

Предвидено е той да важи без дата, до прекратяване на извънредното положение

Кирилов: Днес ще е готов законът за извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Архив

4283 ~ 2 мин. четене
Днес до края на деня ще бъде готов проектът за закон, касаещ мерките по време на извънредно положение. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНР. „Законът, който готвим като проект, е закон за мерки по време на извънредното положение, обявено с решението на Народното събрание в петъчния ден”.

Той трябва да съдържа най-интензивните мерки, които ограничават по-сериозно правата на личността, посочи Кирилов. „Предложението засега е формулировката да бъде до прекратяване на обявеното извънредно положение, без дата”.

Ако няма друго решение на Народното събрание, този ден е 13 април, допълни правосъдният министър. Той е категоричен, че ограничителните мерки до момента по никакъв начин не засягат основни права на гражданите.

Законът за извънредното положение ще уреди мораториума върху процесуални срокове, започнали да текат по висящи производства, преди обявяването на извънредно положение на 13 март.

Мораториум върху процесуалните срокове би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение, поясни още Кирилов. Мораториумът върху процесуалните срокове е един от малкото въпроси, които изискват законодателна уредба през изричен закон.

Спирането на процесуални срокове ще бъде факт в момента, в който Народното събрание потвърди това, подчерта Кирилов.

Висящите съдебни производства бяха отложени с предходно решение на Висшия съдебен съвет, припомни той. „В момента в съдебните сгради няма висящи дсела, освен тези за които изрично е посочено с оглед на техния характер”.

Съдийската колегия на ВСС подробно е дала указания на съдилищата по отделните видове дела и основно по тези, които няма как да не се поставят за разглеждане. Тези дела обаче са ограничен кръг, уточни Данаил Кирилов.

„Могат да се гледат в една единствена съдеблна зала, близо до входа и без струпване на лица участници в тези производства”.

Мерките срещу разпространение на коронавируса предвиждат минимален достъп на външни лица в съдебна зала. На гледането на мерките за неотклонение няма да бъдат допускани такива, уточни Данаил Кирилов.
Коментари: 0