Китай блокира пощата на Google

Gmail е недостъпна за потребителите си почти навсякъде в континенталната част на страната

Китай блокира пощата на Google

Китайските власти са блокирали достъпа до много от услугите на Google, като най-засегнати са потребителите на електронната поща Gmail. Използващите социалната мрежа Twitter в страната, които са регистрирани чрез имейл на Google, също нямат достъп до профилите си вече няколко дни, защото IP адресите им са били блокирани, съобщава Time.

Услугите на Google са почти недостъпни в континенталната част на Китай, което свидетелства за намеренията на правителството да свалят услугите на търсачката изцяло и да "насочат народа към конкурентни платформи". Данните за възпрепятстваните функции са на самата компания и са публикувани в доклад а прозрачност, според който трафикът в Китай започва да пада късно в деня на Коледа, а преди обяд на 26 декември стига почти нулева стойност.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви пред репортери в понеделник, че до тях не са стигнали информации за изчезване на Gmail, предаде агенция Ройтерс.

Приложения като Microsoft Outlook и Apple Mail на iPhone също стават невъзможни за използване. Китайската политика за ограничения над интернет пространството е добре позната, като гражданите имат достъп до определен брой публикации. Цензура е наложена най-вече върху клиповете с актове на насилие.

От китайският уеб наблюдател GreatFire.org са вписали почти 600 Google сайтове и още близо 14 000 думи и фрази, забранени за търсене в страната.

Коментари: 0