Китай намали лихвите по кредитите си за първи път от години

Икономическият растеж на страната се забави неочаквано през третото тримесечие

Китай намали лихвите по кредитите си за първи път от години

Снимка: Pixabay

Китайската централна банка намали лихвения процент по средносрочните си кредити за първи път от началото на 2016 г. Идеята е по този начин да се даде тласък на икономиката на страната, която към момента според експерти е в застой, съобщава Reuters.

Понижението на лихвения процент е с 5 базисни пункта - до 3.25% от предишните 3.3%. Според анализатори намалението, макар и скромно, може да е знак, че централната банка се стреми да „успокои“ инвеститорите на фона на инфлацията, която се отчита в страната.

Китайските държавни облигации бяха разпродадени през последните седмици заради опасенията, че властите могат да преминат към по-предпазлива политика заради нарастващото увеличение на инфлацията в страната. Облигациите бяха разпродадени при нарастващите очаквания, че САЩ и Китай ще постигнат търговска сделка и поради опасения, че централната банка ще бъде задържана чрез ускоряване на потребителската инфлация, която скочи до близо 6-годишни максимуми. Причината за този скок до голяма степен е повишаването на цените на свинското.

Стратегическият ход по намаляване на лихвения процент по кредитите, от своя страна може да проправи пътя за намаляване на новия референтен лихвен процент по заемите в Китай за няколко седмици. Референтните лихвени проценти се изчисляват от независим орган, най-често за да отразят разходите по заемите на различни пазари. Например, могат да отразяват колко струва на банките да заемат една от друга. Като алтернатива могат да отразяват колко струва банките да получат средства от други източници, като пенсионни фондове, застрахователни дружества и фондове на паричния пазар.

Икономистите са на мнение, че ходът по намаляване на лихвения процент, ще е сигурен знак за облекчаване на ситуацията по забавянето на икономиката. Икономическият растеж на страната за третото тримесечие се забави повече от очакваното. И падна до 6% спрямо година по-рано. Според очакванията на анализаторите забавянето на растежа трябваше да е до 5.8% през последното тримесечие.

Джулиан Еванс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics, отбеляза, че намалението на лихвите от страна на Централната банка, ще намали разходите за финансиране за банките и в резултат на това банките трябва да са по-склонни да понижават лихвените проценти. Но заяви, че намалението на лихвите едва с 5 базисни точки няма да бъде достатъчно, за да доведе до обрат в кредитния растеж, който наскоро започна да се забавя.

Коментари: 0